У період опалювального сезону завжди активізуються політичні популісти і «диванні експерти» з питань газу. Розмірковуючи про нього, вони не мають ніякого поняття про реальний сектор економіки, за яким стоять тисячі працівників газової сфери. Як професіонали, ми вирішили розповісти про найбільш поширені міфи, що існують у нашій сфері.

 

Міф 1: ПАТ «Київгаз» встановлює тарифи на природний газ

Тарифи на природний газ встановлює НКРЕКП і його постановою №583 від 03.03.15 тариф на природний газ для населення у 2015 році збільшився у шість разів. Аби уникнути обурення населення, постановою № 237 від 29.04.15, Кабінет Міністрів України вдвічі необґрунтовано знизив норми споживання газу, що призвело до понесення невиправданих витрат ДП «Київгазенерджи» у розмірі 25,7 млн. грн. 

 

Міф 2: Київгаз розмішує газ із повітрям

Технологічно змішати газ із іншими речовинами в газових мережах м. Києва неможливо. І навіть якщо спробувати змішати газ із повітрям виникне вибух. Крім того, кожного тижня представники ПАТ «Укртрансгазу» та ПАТ «Київгаз» на всіх точках входу газу до Києва (ГРС) відбирають проби і проводять аналізи якості газу. Після аналізу до лабораторії ПАТ «Київгаз» надходить сертифікат якості ПАТ «Укртрансгазу», за яким звіряються отримані результати аналізу. За всі роки роботи розбіжностей з показниками якості вказаними ПАТ «Укртрансгазом» не було.

 

Міф 3: ДП «Київгазенерджи» отримує надприбутки через високу ціну на газ

Насправді банківський рахунок, номер якого зазначений на квитанції за газ, є «спеціальним», кошти на якому не належать ДП «Київгазенерджи», тому підприємство не може ними розпоряджатись. Сплачені кошти потрапляють на «спеціальний» рахунок, далі розподіляються та надходять до НАК «Нафтогаз України» в розмірі близько 85%, ПАТ «Укртрансгаз» в розмірі 8,5 %, цільова надбавка (держ. бюджет) – 3,4%, банк – 1% та ПАТ «Київгаз» в розмірі всього 2,5 %. Фактично ПАТ «Київгаз» отримує лише близько 4 гривень від кожного абонента на рік!

 

Міф 4: Київгаз встановлює лічильники, бо так населення вимушене платити більше

Встановлювати газові лічильники Київгаз зобов’язує Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» за кошт газорозподільного підприємства. На їх встановлення Київгазу з інвестиційної програми затвердженої НКРЕКП виділяється 0,2 грн з розподілу 1000 м3 газу. З таким розрахунком Київгазу необхідно більше 30 років на їх встановлення. В той час, як законом передбачено встановлення лічильників всім 800 тис. абонентам до 1 січня 2018 року. Власних коштів для їх встановлення у газорозподільного підприємства немає, оскільки банківський рахунок, як зазначено вище є «спеціальним».

 

Міф 5: Київгаз монополіст

Київгаз не є монополістом на ринку газу. Крім того з 1 жовтня 2015 року набув чинності Закон України «Про ринок природного газу» згідно якого кожен киянин самостійно може обрати собі постачальника газу.

 

Міф 6: Газ від Київгазу поганої якості

Київгаз - газотранспортна компанія і не видобуває газ. Якщо споживачі відзначають деяку відмінність наприклад у швидкості закипання води, то залежить вона лише від невеликої кореляції в межах норми і в залежності від сезону. Кожного тижня ПАТ «Київгаз» в своїй лабораторії проводить незалежну перевірку якості газу і ще не було прецеденту, щоб якість не відповідала міждержавному ГОСТу 5542-87. Відповідальність за якість газу несе ПАТ «Укртрансгаз».

 

Міф 7: Київгаз надсилає фальшиві квитанції

Згідно ст.16 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» відбулося реформування газової сфери. У зв’язку з цим в червні ліцензія ПАТ «Київгаз» припинила дію на постачання природного газу і ці функції перейшли до Дочірнього підприємства «Київгазенерджи», яке постачає газ абонентам і приймає за нього сплату.

 

Міф 8: Київгаз не піклується про своїх абонентів

Насамперед Київгаз піклується про безпеку жителів міста і тому постійно модернізує аварійну службу та газові мережі. Також подає позови до суду з тих питань, які є дискримінаційними щодо споживачів газу. Так наприклад минулого тижня Суд визнав незаконним зниження норм споживання газу без лічильників, оскільки таким споживачам надана привілегія споживати газ в неконтрольованих об’ємах.

 

Міф 9: Україна купує дорогий газ

Українці менше всіх в Європі платить за газ. Усі інші європейські країни купляють газ за цінами від 400 у.о. до 1.500 у.о.

 

Міф 10: Початок опалювального сезону залежить лише від Київгазу

Опалювальний сезон залежить від багатьох факторів. Київгаз лише транспортує газ і має забезпечити безпеку під час його пуску. Тому початок опалювального сезону в більшості залежить від компанії постачальника газу та ПАТ «Київенерго».

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б