Законодавством України встановлено правила, за якими можливе зменшення нарахувань за послуги газопостачання, якщо зареєстрована особа тимчасово проживає в іншому місці. Щоб зменшити сплату за газ за період проживання особи в іншому місці необхідно:

1. Подати заяву в газопостачальну компанію про тимчасове не проживання.

2. Надати належним чином оформлений документ, що підтверджує тимчасове не проживання.

3. Підтвердити тимчасове не проживання у встановлений законодавством термін.

Зверніть увагу, що перерахунок здійснюється тільки за заявою власника помешкання. Тому при собі обов’язково потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, документ, що підтверджує право власності наквартиру, приватний будинок або право на користування ними. І обов’язкова довідка з місця фактичного перебування особи за період не більше 6 місяців.

Такою довідкою може бути:

- довідка про знаходження особи на лікуванні;

- довідка про знаходження особи в місцях позбавлення волі;

- довідка про знаходження особи на військовій службі;

- довідка про знаходження особи у відрядженні;

- довідка про знаходження особи за кордоном (з офіційним перекладом на українську мову);

- довідка з місця тимчасового проживання (видана ЖЕК, ЦОК тощо, повинна містити кутовий штамп з реєстраційним номером, дату видачі, бути завірена печаткою, обов’язково з зазначенням терміну перебуванняне більше шести місяців )

- довідка за формою згідно додатку 14 до постанови КМУ від 02.03.2016 № 207 (у разі тимчасового проживання особи у сільській місцевості чи у садовому товаристві ).

При наданні саме таких документів можна розраховувати на перерахунок.

Також слід звернути увагу, що тимчасове не проживання передбачає період не більше шести місяців. Для здійснення перерахунку за цей період необхідно завчасно повідомити газопостачальну компанію та надати необхідні документи .

При відсутності зареєстрованої особи більше шести місяців у місячний строк з моменту закінчення кожного шестимісячного періоду подається оновлена письмова заява з відповідними підтвердними документами.

Часто у літній період з квартири (будинку) виїжджають всі зареєстровані члени родини. В такому випадку треба знати, що нарахування відбувається на одну особу. І акт про не проживання , затверджений сусідами, депутатами, будь-якими іншими особами, не є документом, що підтверджує факт перебування саме в іншому місці .

Документ, який надається в газопостачальну компанію та підтверджує факт перебування одного або декількох членів сім"ї в іншому місці обов’язково має містити кутовий штамп з реєстраційним номером, дату видачі, бути завірений печаткою, обов’язково з зазначенням терміну перебування не більше шести місяців .

Довідка про перебування особи за кордоном повинна бути з офіційним перекладом на українську мову.

Здійснення перерахунку відбувається на підставі заяви та довідки з місця фактичного перебування особи .

Особливу увагу необхідно звернути побутовим споживачам, в будинках яких встановлено загальнобудинковий лічильник газу.

У разі тимчасового не проживання зареєстрованих осіб газопостачальну компанію необхідно попереджати завчасно.

Для цього потрібно до 25 числа місяця , що передує розрахунковому, подати заяву та необхідні документи. На підставі наданих документів буде зменшено кількість осіб для нарахувань. Після закінчення терміну тимчасового не проживання зареєстрованої особи необхідно підтвердити це довідкою з місця фактичного перебування особи строком не більше шести місяців.

У разі подання такої інформації із запізненням — перерахунок минулих періодів не здійснюється.

Довідка про реєстрацію місця перебування особи

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б