Наприкінці минулого місяця комерційний директор НАК «Нафтогаз України» дав інтерв’ю виданню "БизнесЦензор": «Юрий Витренко: "Цена газа снизится, если "Нафтогаз" выйдет на прямые поставки населению"».

Маємо бажання зосередити увагу населення на потенційних загрозах впровадження такої реформи на ринку газопостачання. Нижче ми спробуємо стисло пояснити, як це працює зараз і як може працювати при впроваджені запропонованих НАКом реформ.

Як це працювало раніше і як працює зараз?

До кінця червня 2015 року послуги транспортування та газопостачання надавалися Операторами ГРМ у межах ліцензованої території, у місті Києві – ПАТ «Київгаз». Ще у 2010 році було прийнято Закон України «Про засади функціонування ринку природного газу», який відповідав вимогам Директиви 2003/55/ЄС. Вказаним законом було закладено основи ринку природного газу в Україні, які відповідають принципам законодавства Європейського Союзу, зокрема відокремлення функцій транспортування, постачання, розподілу та зберігання природного газу. З 01.07.2015р. послуги з газопостачання на території дії своєї ліцензії почали надаватися юридично відокремленими підприємствами.

Що пропонує НАК «Нафтогаз України»?

НАК «Нафтогаз України» оприлюднив наміри продавати газ населенню напряму, що ніби зменшить торговельну націнку постачальника, яка не може перевищувати 2,5% від ціни природного газу. Тобто, за умов, якщо НАК утримуватиме монопольне становище у сфері газопостачання населенню та вийде на прямі поставки населенню, ціна на газ у найліпшому випадку подешевшає приблизно на 1%.

Враховуючи ряд витрат, з якими зіткнеться НАК, таке зменшення ціни буде тимчасовим і більшою мірою показовим. Усунувши всіх гравців з ринку, НАК звертатиметься до державного регулятора та уряду із пропозиціями перегляду торговельної націнки. Торговельна націнка постачальника у 2.5% є такою, яка здатна відшкодувати вартість друку квитанцій, доставки квитанцій абонентам, функціонування контактного центру, виплату заробітних плат.

Чому НАК «Нафтогаз України» зацікавлений у впровадженні таких змін?

Інтерес нафтогазового гіганта криється не у отриманні торговельної націнки при здійсненні централізованого постачання побутовим споживачам по всій країні. Торговельну націнку буде зафіксовано на такому рівні, який всього-на-всього не буде збитковим, приблизно 2-4%.

Сьогодні побутовий споживач не є боржником НАК «Нафтогаз України». Боржниками є облгаззбути, з якими не розрахувалася частина побутових споживачів. Для Нафтогазу це підприємства, які «зазвичай не мають суттєвих активів та не здатні гарантувати розрахунки».

Виникає питання, як прямий постачальник газу населенню Нафтогаз забезпечить гарантовані розрахунки, якщо третина населення вчасно не сплачує за послуги газопостачання.

1. При прямих поставках газу від НАК «Нафтогаз України» абонент-боржник буде отримувати письмове повідомлення з вимогою самостійно припинити споживання природного газу. Якщо абонент продовжить споживати газ, то фактично спожитий об’єм буде обліковуватись за ціною промисловою із коефіцієнтом 2. Наприклад, у травні 2017 така ціна становила 18,24 грн. замість 6.95 грн за 1м3.

2. Об’єм газу, спожитий абонентом, після отримання письмового повідомлення, буде вважатися не проданим, а насанкціоновано відібраним. Це призведе до утворення небалансу, який буде компенсуватися за рахунок відповідного оператора газорозподільних мереж

У результаті матимемо НАК «Нафтогаз України» із забезпеченими розрахунками, абонентів-боржників вимушених сплачувати за ціною в 2.5 – 3 рази вищою та фінансово знекровлених операторів газорозподільних мереж.

Про різні підходи при здійсненні постачання газу.

При розрахунках із облгаззбутами до боржників не застосовуються штрафні санкції та не нараховується пеня, а навпаки надається можливість провести реструктуризацію боргу. У період опалювального сезону газопостачання не припинялось навіть найзавзятішим неплатникам. Проте у січні 2017 року ПАТ «Київгаз» отримував листи від ПАТ «УКРТРАНСГАЗ» із переліком ОСББ, які необхідно було відключити за несплату за газ для опалення багатоповерхового будинку, отриманий напряму від НАК «Нафтогаз України». Відмова посеред зими відключати боржників утворює небаланс, який компенсується за рахунок відповідного оператора газорозподільних мереж – у даному випадку ПАТ «Київгаз».

При прямих поставках газу населенню НАК «Нафтогаз України» зіткнеться з тими самими статтями витрат, на які зараз спрямовано надбавку облгаззбутів у 2.5%. Обов’язки покладені на постачальників будуть передоручені, а з боржниками по всій Україні почнуть працювати колектори. Крім того, такі нововведення не мають нічого спільного із розвитком конкуренції на ринку постачання природного газу.

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б