У середу, 26 липня 2017 року, на першому поверсі багатоповерхівки у Голосіївському районі міста Києва стався потужний вибух. На місце надзвичайної події одразу прибули аварійні бригади ПАТ «Київгаз», заступники голови правління та представники відділу зв’язків з громадськістю. Попередньо повідомляємо, що найбільш вірогідною є одна з наступних версій: предметом вибуху міг стати сторонній газовий балон або вибухівка; мешканка квартири могла вчинити самогубство.

Працівники аварійної служби повністю від’єднали весь стояк від газопостачання та почали з’ясовувати обставини події разом із спеціальною комісією. Квартиру, яка стала епіцентром вибуху, було оснащено тільки газовою плитою. Попередній огляд помешкання не вказав на те, що цей прилад міг бути джерелом вибуху або джерелом витоку газу.

Важливо розуміти, що вибухонебезпечну суміш утворює концентрація природного газу на рівні від 5 до 15 відсотків за обсягом в суміші з повітрям. Для того, щоб в такій квартирі створити вибухонебезпечну концентрацію необхідно мінімум 4 години наповнювати приміщення газом, використовуючи для цього всі газові конфорки та духовку, які працюватимуть на повну потужність. Разом із цим приміщення має бути повністю закритим та знаходитись у герметичному стані. Квартиру, яка стала епіцентром події, було облаштовано дерев'яними вікнами, які не здатні забезпечити повну герметичність, що майже унеможливлює вірогідність вибуху. При цьому наголошуємо, що наразі стверджувати про остаточні причини вибуху ще зарано.

Трагічна ситуація стала приводом для проведення позапланових перевірок. У той же вечір співробітники ПАТ «Київгаз» намагалися отримати доступ до газифікованих приміщень у прилеглих до місця надзвичайної події будинках по вул. Бурмистенка, вул. Ломоносова, вул. Бубнова та вул. Васильківській. Єдиною метою таких оглядів є необхідність впевнитися у відсутності потенційних ризиків та загроз. Інформація про вибух сколихнула все місто, але навіть за таких умов частина мешканців сусідніх будинків відмовилася надавати допуск до помешкань. Газовики продовжують проводити огляди у частині будинків Голосіївського району. Вичерпний перелік таких будинків завчасно опубліковується на офіційному веб-сайті ПАТ «Київгаз» та на сторінці в Facebook.

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б