При здійсненні планових перевірок в помешканнях жителів столиці працівники ПАТ «Київгаз» все частіше фіксують численні порушення правил експлуатації газових приладів. ПАТ «Київгаз» відповідально ставиться до інформування населення щодо питань газової безпеки, а наші аварійні бригади цілодобово працюють у режимі екстреного реагування та потенційно рятують тисячі життів.

Першочергово акцентуємо увагу на отруйних властивостях чадного газу, який є продуктом згоряння природного газу і містить велику концентрацію токсичних речовин. Навіть невелика кількість чадного газу в повітрі є достатньою для того, щоб викликати важке отруєння або смерть. Потрапляння чадного газу в помешкання можливе у разі несправності або негерметичності димовідвідного патрубка або неправильного функціонування димових та вентиляційних каналів. Наголошуємо на тому, що будь-які зміни у системі вентиляції квартири мають бути погоджені зі спеціалістами. В місті Києві відповідальність за правильність функціонування димовентиляційних каналів, що унеможливлює потрапляння чадного газу у житлові приміщення, несе КП «Київжитлоспецексплуатація».

У абсолютній більшості випадків заміна або облаштування помешкання новим газовим обладнанням здійснюється працівниками профільних приватних підприємств. Неправильно встановлене газове обладнання через професійну некомпетентність працівника може призвести до витоку газу, який в суміші з повітрям від 5 до 15 відсотків за обсягом утворює вибухонебезпечну суміш, що здатна вибухнути від найменшої іскри. Концентрація природного газу у 50-60 відсотків у повітрі може призвести до асфіксії, що виникає при нестачі кисню, який метан витісняє з повітря. Потенційна небезпека, як результат неякісно наданих послуг, є головною причиною існування нормативного припису про необхідність проведення будь-яких газонебезпечних робіт виключно в присутності представника газорозподільної компанії. В місті Києві ігнорування необхідності присутності працівника ПАТ «Київгаз» при здійсненні таких робіт з одного боку знімає відповідальність з газорозподільної компанії, а з іншого - ставить під загрозу життя вашої сім’ї та ваших сусідів.

Можливі наслідки порушення процедури встановлення газового обладнання та самовільного втручання у вентиляційну систему помешкання можна порівняти хібащо з наслідками активного самолікування без встановленого лікарем діагнозу. При проведенні газонебезпечних робіт завжди залучайте офіційних представників газорозподільної компанії. Також просимо звертати увагу на газове обладнання у квартирі, яку ви орендуєте, або у квартирі, де газове обладнання було встановлене попереднім власником. Памятайте, що дотримання елементарних правил безпеки є першою запорукою уникнення тяжких наслідків.

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б