Хто стежить за безпекою газопостачання у помешканні

До 2018 року перевірку та підтримання газових мереж всередині будинків у належному стані здійснював АТ «Київгаз» за рахунок тарифу на розподіл. Проте з травня 2018 року витрати на такі роботи не передбачені.

Послуга на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання стала ринковою після прийняття низки законодавчих актів, а саме: Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 року, Наказу Міненерго № 190 від 27 липня 2018 року, Кодексу газорозподільних систем.

Хто відповідає за безпеку газопостачання в квартирах та домівках

Відповідальність за безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових газових мереж та газових приладів несуть власники або управителі будинків та власники квартир. Вони зобов’язані підписати акт розмежування балансової належності, який визначить зони відповідальності Оператора ГРМ та власників/управителів житлового фонду.

АТ «Київгаз», як оператор ГРМ, відповідає за експлуатацію газорозподільних мереж та газопроводів, які перебувають у нього на балансі. Адже від технічного стану мереж залежить безперервність та безпека постачання газу.

Власники або балансоутримувачі відповідають за стан внутрішньобудинкової системи газопостачання будинків, квартир та нежитлових приміщень. Внутрішньобудинкова система газопостачання – це газові мережі від вимикаючого пристрою на вводі в будинок, які прокладені по стінах та всередині будинку. Щоб системи були у справному стані, необхідно своєчасно проводити роботи з технічного обслуговування, а при необхідності – ремонту спеціалістами підприємств, які мають право на виконання таких робіт.

Яка вартість договору на технічне обслуговування

Планове технічне обслуговування – це комплекс робіт, націлених на виявлення витоків газу, запобігання виникненню аварійних ситуацій.

Вартість робіт з технічного обслуговування залежить від їх виду та обсягу, як-от: протяжності мереж, кількості приладів, їх типу і періоду обслуговування, і розраховується індивідуально для кожного будинку.

На який період укладати договір на технічне обслуговування

Договір зі спеціалізованими підприємствами на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання укладається на період експлуатації газових мереж. Без таких договорів розподіл газу буде припинений. Своєчасне укладання договорів та відповідна оплата послуг з технічного обслуговування забезпечить безаварійне та безперебійне газопостачання.

Переваги технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж

До переваг технічного обслуговування можна віднести:

  • своєчасне виявлення недоліків у роботі будинкових газових мереж;
  • перевірка працездатності газового обладнання;
  • можливість отримати фахову консультацію та додатково замовити ремонт несправного обладнання;
  • уникнення аварійних ситуацій в помешканні.

Відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж призводить до погіршення їх стану, втрати надійності та безпечності. Це, в свою чергу, може призвести до нещасного випадку, вибуху або пожежі.

Виклик аварійної газової служби за номером 104 – безкоштовний

Виклик служби 104 залишається безкоштовним для усіх споживачів природного газу. Аварійна газова служба щодня цілодобово приймає аварійні виклики, локалізує та ліквідовує аварійні ситуації. Ми піклуємося про безпеку газорозподільної системи та просимо споживачів відповідально ставитися до власної безпеки та своєчасно обслуговувати своє газове обладнання та внутрішньобудинкові газові мережі.

Більш детальну інформацію про зміни щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання можна переглянути в Законі України «Про житлово-комунальні послуги».

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б