Під час пандемії споживання комунальних послуг істотно зросло. За оцінками фахівців, в нових реаліях середньостатистична українська сім’я може використовувати на 20% більше енергоресурсів, аніж зазвичай. Але є прості рішення, які дозволять заощадити природний газ та сімейний бюджет,  зберігаючи  комфортні умови проживання у домоволодіннях.

На 30% зменшити щомісячні платежі дозволить установка лічильника.  Чіткий облік  допомагає стежити за обсягом спожитого газу  і регулювати його. «Київгаз» продовжує безкоштовно встановлювати  лічильники відповідно до Закону України  «Про комерційний облік природного газу». Якщо ж ви не можете чекати на планове  встановлення,  можна зробити це за власні кошти. Нагадаємо, що споживачам газу, які не встановлять у себе лічильники до 1 січня 2023 року «Київгаз» має право припинити газопостачання.  Адже згідно з положеннями закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» постачати природний газ споживачам тільки для приготування їжі будуть виключно за умови його комерційного обліку.

Заощадити газ також  можливо, якщо дотримуватись правил користування газовими приладами.

Як заощадити на використанні газової плити

Купуючи газову плиту, обсяг споживання газу якої, в середньому, від  4 до 10 кубометрів, обирайте оптимальну кількість конфорок. Зазвичай, в одному пальнику плити за годину горіння витрачається 0,25 куб. м газу. Не забувайте правильно виставляти силу полум`я. Важливо, аби  діаметр конфорки плити  збігався з діаметром дна посуду, в якому ви готуєте. Якщо полум'я виривається на боки посуду, то основна частина тепла йде в повітря – у такому разі ви спалюєте зайвий газ.

Як заощадити на використанні газового котла

Найвигідніший варіант економії газу в приватному будинку ─ автоматизація системи опалення. Потрібна потужність котла рахується за формулою: 1 кВт*10 кв. м опалювальної площі. До результату слід додати 15-20% (запас для стабільної роботи на випадок сильних морозів). Так, якщо ваш котел потужністю 24 КВт, витрата газу у нього становитиме 2,8 куб.м/год. Втім, обрати потрібну потужність газового котла мало. Важливо правильно ним користуватися. При роботі з кімнатним термостатом котлу потрібно задати відповідний автоматичний режим роботи  «з датчиком температури»,  тоді він самостійно буде регулювати температуру води в системі. В такому режимі котел буде вмикатися рідше, а температуру носія підтримувати більш високою.

Як заощадити на використанні газової колонки

Що стосується газового водонагрівача, тут обсяг споживання, в середньому,  30 куб. м  на місяць. При виборі колонки керуйтеся параметрами потужності. Пристрої бувають, як з низькими (17 кВт), так і з високими (до 28 кВт) параметрами. Для миття посуду і купання підійдуть прилади на 17-20 кВт, вони не витрачають багато ресурсу. Якщо користуватися водою буде багато людей, до того ж в один час в різних точках – вибирайте колонки з розрахунком на 20-26 кВт.

Дотримуючись цих порад у комплексі можна заощадити до 40% витрати на газ щомісяця. В окремих випадках варто замінити старе  газове обладнання на сучасне та економічне. Коефіцієнт корисної дії старого газового обладнання становить близько 50%.  Натомість енергоефективність сучасних приладів має показник 90-93%.

Важливо: для нового обладнання суттєве значення має періодичність обслуговування. При дотриманні встановлених виробником вимог, обслуговуванні обладнання раз на рік втрата коефіцієнту корисної дії мінімальна. Якщо ж обслуговування не відбувалося потрібним чином, то коефіцієнт корисної дії може впасти на 40%.

Нагадуємо, що «Київгаз» надає послугу встановлення та обслуговування газових приладів. Щоб нею скористатися, потрібно замовити виклик майстра на сайті . Досвідчені фахівці нададуть вичерпну консультацію, продіагностують прилад і за потреби відремонтують. 

 

 

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б