За 10 місяців 2021 року метрологи АТ «Київгаз» спільно з представниками державного підприємства «Київстандартметрологія» виконали повірку понад 12,5 тис. побутових лічильників газу. Близько 15% приладів були визнані непридатними до  подальшої експлуатації, оскільки похибка вимірювання перевищує допустимі норми.

Окрім того, під час повірки зафіксовано 58 підтверджених випадків втручання в роботу приладів з боку споживачів. 

«Недобросовісним споживачам потрібно пам’ятати, що втручання в роботу приладу обліку зумовлюють зміни в роботі, які легко виявляються спеціалістами газорозподільного підприємства. Крім того, будь-яке втручання в роботу лічильника є ризикованим для життя і здоров’я людини, адже так чи інакше пов’язане з втручанням в систему газопостачання», ─ зазначив Олег Іскімжи, директор департаменту метрології та телеметрії АТ «Київгаз».

Побутові прилади обліку газу, які перебувають в експлуатації у споживачів, незалежно від форм власності та виду діяльності, підлягають повірці кожні 8 років. 

Послуга з періодичної повірки лічильників газу є безкоштовною для клієнтів і включає демонтаж, транспортування, монтаж, техобслуговування та пов'язаний з такою повіркою ремонт. 

У разі відмови співробітникам «Київгаз» в доступі для зняття лічильника газу на періодичну повірку споживачеві буде змінено режим нарахування об’ємів природного газу за граничними нормами на кожну зареєстровану особу (згідно з Кодексом ГРМ), а саме:

  • плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання - 9,8 м³
  • плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання - 18,3 м³
  • плита газова та водонагрівач - 23,6 м³.

Нагадуємо, що споживачам, які не мають лічильників газу,  «Київгаз» продовжує їх встановлювати відповідно до Закону України «Про комерційний облік природного газу». З переліком адрес, де заплановане встановлення лічильників до кінця 2021 року,  можна ознайомитись на сайті АТ «Київгаз»

 

 

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б