Так, споживачі забов`язані допускати представників ПАТ «Київгаз» до приміщень, у яких встановлені газові лічильники. Кодекс ГРМ і Правила постачання природного газу надають перелік таких випадків.

Зокрема, п. 4 гл. 4 р. IX кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2494 встановлює, що Оператор ГРМ, яким є ПАТ «Київгаз», має право здійснювати контрольні зняття показань лічильника природного газу споживача та формувати об’єм розподілу і споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, з урахуванням його фактичних показань.

У п.1 гл. 9 р. IX кодексу ГРМ, встановлено, що побутовий споживач, на території та/або в приміщенні якого встановлено лічильник газу, зобов’язаний забезпечити доступ представникам Оператора ГРМ, після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку (або його повірки на місці встановлення).

Також споживачі забов`язані на вимогу працівників постачальника безперешкодно допускати у свої житлові та підсобні приміщення, де розташовані газові прилади і пристрої, лічильник газу, представників постачальника( ДП «КиївГазЕнерджи») після пред"явлення ними відповідних службових посвідчень для звіряння показань фактично використаних обсягів природного газу. Такий обов`язок встановлений у п. 22 р. ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2496.

Наголошуємо, що орендарі в такому ж порядку, як і власники квартир, забов`язані надавати допуск представникам газової служби для проведення технічного обслуговування газового обладнання і перевірки приміщень на загазованість та за необхідності відключення газового обладнання. Це встановлено у п. 10 гл. 5 р. V Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285.

У разі відмови у допуску до приладів обліку газу представники ПАТ «Київгаз» забов`язані скласти акт про порушення . Такий акт є підставою для нарахувань за граничними обсягами споживання природного газу, які в 2-3 рази перевищують норми споживання газу, затверджені постановою Кабінету Міністрів України №203 від 23 березня 2016 р.

Пріорітетним завданням ПАТ «Київгаз» є насамперед безпечне газопостачання. Систематичний недопуск працівників ПАТ «Київгаз» до приладів обліку газу навпаки може призвести до вкрай трагічних наслідків. В такому випадку ПАТ «Київгаз» не має морального права нехтувати життями людей і може вдатися до крайніх заходів з відключення таких недобросовісних споживачів від газу . Перелік випадків, у яких ПАТ «Київгаз» має право припинити\\обмежити газопостачання зазначений у п. 1 гл. 7 р. VI кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2494.

Більшість споживачів з осторогою відносяться до допуску незнайомців у помешкання, сумніваючись чи дійсно перед ними працівники ПАТ «Київгаз». Знайте, що ви маєте право ознайомитися із службовим посвідченням відвідувача. Щоб переконатись, що воно справжнє, можна зателефонувати до контактного центру за телефоном 495 - 04 - 04 і уточнити за ініціалами працівника та номером посвідчення чи дійсно ця людина працює у ПАТ «Київгаз».

ПАТ «Київгаз» закликає споживачів надавати допуск працівникам газового господарства для проведення планових технічних оглядів, оскільки мова йде не просто про формальне дотримання норм закону, а про життя і здоров`я людей!

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б