26 квітня у Голосіївському районі пройшло тренувальне заняття Управління аварійно-відновлювальних робіт АТ «КИЇВГАЗ». До тренування долучилися представники Державної служби України з питань праці та екстрені служби міста: «Київська служба порятунку (КАРС)», «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва», Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Працівники «Київгазу» на практиці відпрацювали оперативність і злагодженість дій у разі пошкодження підземного сталевого газопроводу високого тиску діаметром 500 мм будівельними механізмами.

«Події на тренуванні максимально наближені до реальних. Обраний в якості теми тренування газопровід високого тиску забезпечує газом декілька тисяч споживачів Києва й області. І наше завдання – попри все забезпечувати безперебійне газопостачання. Щоб гарантувати безпеку і щоб люди постійно були з газом. Тому відпрацювання дій у разі надзвичайної ситуації є важливою частиною роботи аварійників», – зазначив Сергій Семенюк, начальник САР №2 Управління аварійно-відновлювальних робіт.

Тренувальне заняття проходило у декілька етапів. Першочерговим завданням аварійників на місці події було обмеження доступу до периметру пошкодженої ділянки газопроводу та локалізація витоку газу. Працівники аварійної служби «Київгазу» встановили огорожу та попереджувальні знаки, здійснили перевірку загазованості у 50-метровому радіусі від місця пошкодження.

Всі роботи обов’язково проводяться з урахуванням техніки безпеки: у загазованій зоні працівники перебувають у рятувальних поясах, протигазах та інших засобах індивідуального захисту, постійно контролюють рівень загазованості середовища та газових колодязів. Перед відкриттям газового колодязя для запобігання іскрінню кришку колодязя заливають водою.

Безпосередня локалізація аварії включала накладання щільного бандажа на пошкоджений стик газопроводу:

«Для таких робіт ми використовуємо специфічний матеріал, який можна нашаровувати та регулювати таким чином товщину бандажа під висоту пошкодження. Навіть якщо перший шар матеріалу пошкоджується під тиском, наступні витримують. Цей метод показав ефективність на численних випробуваннях, які ми проводили»,– пояснює Сергій Семенюк.

Як тільки аварійники переконалися, що загазованості немає, розпочалася підготовка до відновлювальних робіт. На місце події викликаються зварювальники служби відновлювальних робіт УАВР.

«Пошкодження газопроводу високого тиску не трапляється часто. Проте ми маємо бути готовими до всього та навіть більше. Відпрацювати всі дії до автоматизму та мати всі необхідні засоби й матеріали. І, звичайно, чітко координувати дії з екстреними та рятувальними службами»,– наголосив начальник Управління аварійно-відновлювальних робіт Максим Меренков.

Дякуємо всім колегам та працівникам екстрених служб міста, які долучилися до проведення тренування! Разом – на варті газової безпеки киян!

Довідково:

Випадки пошкодження газових мереж – серйозна проблема. Лише з початку 2024 року аварійна служба «Київгазу» опрацювала понад 10 таких викликів, значна частина з яких – пошкодження газопроводу будівельними механізмами. Як правило, такі аварійні ситуації трапляються внаслідок недотримання виконавцями норм законодавства, що передбачають попереднє погодження земляних робіт з Оператором ГРМ. Більше про це читайте за посиланням .

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б