Концепцією за технічними параметрами і функціональністю системи телеметрії при розробці та впровадженні було дотримання принципів уніфікації і універсальності, отримання економічного ефекту при експлуатації за рахунок взаємозамінності і простоти нарощування електронних блоків системи і мінімізації енергоспоживання без додаткових доробок, доступності за ціною.

Програмний продукт системи структурований під сучасні вимоги обробки і обліку інформації, тобто з розширеним функціоналом зв'язків з існуючими і застосовуваними програмами в робочому (технологічному) процесі користувачів (підприємств).

Алгоритмізація функціонування системи в комплексі: контролери з програмами низького рівня і програми управління високого рівня, - дозволили оптимізувати до мінімуму завантаження існуючих каналів зв'язку операторів мобільного зв'язку і працювати з усіма операторами без додаткового перепрограмування модулів (модему) зв'язку через просту заміну SIM - карти одного оператора на іншого.

Поділ функціоналу електронних вузлів системи телеметрії на збір і обробку інформації контролером і передачу інформації модулем (модемом) зв'язку дозволило отримати багатофункціональну систему з мінімальним енергоспоживанням, що дозволяє працювати на автономному живленні - акумуляторної батареї більш 2 років.

Режим передачі інформації по каналу GPRS на сервер диспетчеру підприємства і прийом команд з сервера дистанційно програмується диспетчером. Для захисту системи телеметрії від хакинга при виникненні «фейкових» (віртуальних) абонентів або серверів передбачена процедура захисту на апаратному та програмному рівні, що дозволяє блокувати несанкціоновані втручання в систему з метою її обвалення.

Конструктивне виконання в металевому ящику зі ступенем захисту IP66 по ГОСТ 14254-96 і з дотриманням вимог виконання вибухобезпеки по ГОСТ 22782.0-81, ГОСТ 22782.5-78 дозволяє монтувати електронні блоки системи телеметрії у вибухонебезпечних зонах 1, 2 приміщень і зовнішніх установок згідно розділу 4 ПУЕ ЕСУ і розділу 7.3 ПУЕ, а також в місцях, не захищених від прямих впливів атмосферних опадів.

Схемотехнічні рішення периферії контролера системи телеметрії дозволяють застосовувати її для збору і передачі даних з вузлів обліку не тільки в газовому господарстві, а й в інших сферах обліку на промислових підприємствах і в комунальному господарстві. Можливість прийому керуючих команд і їх виконання дозволяє застосувати дану систему як дистанційне керування і регулювання.

Нижче наведені параметри системи дистанційної передачі даних від вузлів обліку.

Управляючі програми високого рівня: сервер зв`язку з електронними блоками системи, база з даними обліку з місць встановлення блоків телеметрії, програми візуалізації, архівації, формування звітів і т. п. - розроблених у процесі кросплатформових потреб та мають організацію доступу на усіх рівнях системи, що дозволяє окремому абоненту вузла звіту в будь-який момент отримати інформацію про спожитий газ, чи дані з іншого вузла газу, на якому встановлений БТМ-КГ.

Технічні параметри

Наявність

Передача на сервер головного підприємства по каналу GPRS даних закритих і незакритих діб з приладів обліку газу.

+

Графік передачі даних визначає головне підприємство.

+

Робота з зовнішніми пристроями (модемом, принтером, комп'ютером та іншими) між сеансами передачі даних.

<p-

Відправлення електронною поштою повідомлень про стан радіотерміналу на певну користувачем адресу

-

Робота з існуючими опитувальними програмами по каналу CSD

+

Зміна оператора мобільного зв'язку без перепрограмування

+

Дистанційна зміна графіка виходу на зв'язок і обсягу інформації, що передається приладами на сервер головного підприємства.

+

Встановлюються: поза вибухонебезпечних зон приміщень і зовнішніх установок згідно з гл. 4 ПУЕ ЕСУ, гл. 7.3 ПУЕ та інших документів, що регламентують застосування електроустановок у вибухонебезпечних зонах.

+

Встановлюються: у вибухонебезпечних зонах 1, 2 приміщень і зовнішніх установок згідно з гл. 4 ПУЕ ЕСУ, гл. 7.3 ПУЕ та інших документів, що регламентують застосування електроустановок у вибухонебезпечних зонах.

<p+

Підтримка протоколів:

 

  • коректорів об'єму газу ВЕГА і КПЛГ

+

  • комплексів вимірювальних КВ

 

  • обчислювачів об'єму газу УНІВЕРСАЛ-01, УНІВЕРСАЛ-02,

 

  • коректорів об'єму газу ОЕ

+

  • коректорів об'єму газу «Тандем»

+

Робота в безперервному цілодобовому режимі.

+

Експлуатуються при температурі навколишнього середовища від - 40 ° С до + 85 ° С і вологості повітря до 95% при температурі до 25 ° С.

+

Інтерфейси для з'єднання з приладами обліку газу RS-232

+

Живлення

+8 ÷ 12 В

Можливе живлення від сонячної батареї

+

Чотири діапазони GSM 850/900/1800/1900 Мгц.

+

Клас передачі даних GPRS multi-slotclass 10/8.

+

Відповідність стандарту GSM фази 2/2 +.

+

Клас потужності 4 (2 Вт в діапазонах 850/900 МГц).

+

Клас потужності 1 (1 Вт в діапазонах 1800/1900 МГц).

+

CSD до 14,4 кбіт / с.

+

Вбудований стек TCP / IP, UDP / IP

+

Термін служби 15 років.

+

Робота від одного акумулятора без підзарядки до 2 років

+

Зчитування і надсилання разом із фірмовими RFID картками - пропусків співробітників підприємства, які обслуговують вузли обліку

+

Дистанційна синхронізація за часом таймерів електронних блоків телеметрії з таймером сервера

+

Дистанційна синхронізація виконання «циркулярних» команд, наприклад, розрахункового часу зчитування та ін.

+

Можливість віддаленої перевірки балансу на рахунку SIM - картки телеметрії

+

Моніторинг заряду батареї акумулятора

+

Можливість відправки USSD запиту з блоку телеметрії на сервер

+

Можливість контролю відкривання дверей вузла обліку

+

Можливість контролю сигналу з приладу виявлення витоку газу

+

Додатковий сервіс (по два входи) для:

 

зчитування аналогових сигналів 0 ÷ 10 В

+

зчитування дискретних сигналів «0/1» до 5 В або контактів реле (геркона)

+

Можливість нарощування апаратного і програмного функціоналу без переробок електронних блоків

+


Керуючі програми високого рівня: сервер зв'язку з електронними блоками системи, база з даними вузлів обліку в місцях установки блоків телеметрії, програми візуалізації, архівації, формування звітів, рахунків і т. п., - розроблені на рівні кросплатформених вимог. Мають багаторівневу ієрархію доступу, що дозволяє кожному окремому абоненту вузла обліку в будь-який момент отримати інформацію про спожитий ним обсяг газу або дані інших вузлів обліку, на яких встановлено БТМ-КГ.

Всі оновлення та удосконалення виконуються централізовано, додаткові витрати для абонентів, де встановлені БТМ-КГ, не потрібні.

Маючи ряд переваг за технічними параметрами і функціональному застосуванню, по енергоспоживанню і конструктивним виконанням БТМ-КГ порівняно з ціною з пристроями дистанційної передачі даних від вузлів обліку інших виробників.

  • В рамках отриманої інформації по протоколам обміну від виробника коректорів газу.
  • У процесі налагодження.

Дана система розроблена в АТ «Київгаз» і  впроваджується на об’єктах споживання та обліку газу в місті Києві.

Дана система має автономне живлення і не потребує зовнішньої мережі 220В, що дозволяє її експлуатацію як в міських так і в польових умовах.

Монтаж обладнання на об’єктах та його загальний вигляд:

{gallery}telemetriya{/gallery}  

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б