За шість місяців 2020 року АТ «Київгаз» повірило 5,3 тис. побутових лічильників, з них – 10% виявилися непридатними до подальшого використання. Лише справний лічильник, який пройшов періодичну повірку, забезпечує коректний облік газу.

Усі лічильники, встановлені у населення, підлягають обов’язковій безкоштовній періодичній повірці відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та Кодексу газорозподільних систем.

Міжповірочний інтервал для всіх побутових лічильників газу – 8 років. За дотриманням термінів повірки стежать фахівці АТ «Київгаз» за допомогою бази користувачів газу. Коли наближається дата чергової повірки, фахівці відповідного управління заздалегідь попереджають споживачів і узгоджують з ними дату і час зняття лічильника.

З часом через зношення комплектуючих деталей та механізмів лічильник може перестати правильно обліковувати газ. Адже на роботу приладу впливають кухонні випари, пряме попадання сонячних променів, підвищена вологість та інші фактори, що порушують умови його експлуатації.

Якщо в роботі лічильника виявляють будь які дефекти або перевищення допустимої похибки, його відправляють до дільниці з ремонту лічильників, після чого, його, знов повіряють, та встановлюють споживачу.

Часто при повірці фахівці лабораторії виявляють факти самовільного втручання у роботу приладів обліку газу. З початку 2020 року був вжитий комплекс дій, що дозволив виявляти приховані втручання в лічильники. Так, за перше півріччя цього року вже виявлено 53 таких випадки. Минулого року за цей же період було виявлено лише 7 (за весь 2019 рік – 22) випадків втручання.

Повірку лічильників встановлених у населення, АТ «Київгаз» здійснює безкоштовно спільно з представниками державного підприємства «Укрметртестстандарт» у метрологічній лабораторії. Працівники лабораторії використовують сучасні автоматизовані повірочні установки. Вони всі комп’ютеризовані – це підвищує продуктивність та мінімізує ймовірність помилок у процесі повірки та калібрування.

Як відбувається повірка лічильників, дивіться у відео: https://www.youtube.com/watch?v=b2UIA_84tqY

Більше новин читайте на сторінках компанії в соцмережах:

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б