Протягом липня в Києві сталися дві жахливі надзвичайні події – в Голосіївському районі столиці пролунало два потужних вибухи. І якщо причиною першого з них, на Голосіївському проспекті, не міг стати газ, то у другому випадку ситуація кардинально інша. В будинку по вулиці Бурмистенка 12 всі чотири крани на газовій плиті знаходились у відкритому положенні.

Остаточні причини та обставини подій будуть встановлені в ході проведення слідчих дій після отримання офіційних висновків експертів.

Боротьба триває

У відповідності до законодавства за стан димових та вентиляційних каналів та за стан газопроводів в приміщеннях загального використання відповідає ОСББ або ЖЕК. Однак за технічний стан і безпечне користування газовими приладами та газопроводами у власному помешканні несе відповідальність саме власник квартири.

На жаль, при проведенні обов’язкових планових технічних оглядів команда ПАТ «Київгаз» постійно зіштовхується із небажанням абонентів співпрацювати із газовиками.

Наголошуємо, що технічні огляди переслідують лише одну мету - забезпечити безкомпромісну газову безпеку в будинку, інше є другорядним та побічним. Але найчастіше абоненти просто не відчиняють нам двері або не надають допуск до газифікованих приміщень.

Що турбує найбільше?

Надзвичайна подія на Бурмистенка привернула увагу сотень мешканців району.

Попри оприлюднення інформації, що скоріш за все вибух стався внаслідок спроби вчинити самогубство, позапланові огляди не припинялись ні на мить.

На жаль, подія сколихнула все місто, однак не змінила ставлення киян до елементарних правил газової безпеки. Більше того, буквально на наступний день один із майстрів ПАТ "Київгаз", виконуючи свої службові обов"язки, зазнав нападу зі сторони абонента, в помешканні якого було знайдено порушення правил безпеки систем газопостачання.

Як убезпечити себе при використанні газу у побуті?

В першу чергу ми вас просимо співпрацювати із газовиками. Не чинити опір при необхідності усунення порушень, а навпаки дослуховуватись порад щодо створення безпечних умов при використанні природного газу.

Адже правила безпеки систем газопостачання були базовими та актуальними вже на момент їх затвердження. Такими вони залишаються і зараз, але сьогодні вже є рішення, які здатні зробити вагомий внесок у газову безпеку кожного абонента.

На жаль, реальність є такою, що державні органи не завжди можуть вчасно відреагувати на зміни, що відбуваються у суспільстві. І це є єдиною причиною чому необхідність встановлення сигналізаторів та автоматичних відсікачів газу все ще не закріплена юридично.

Які проблеми вирішують сигналізатори та автоматичні відсікачі газу?

Найголовнішу – вони зводять нанівець імовірність стати жертвою вибуху повітряногазової суміші або отруїтися чадним газом. Сигналізатори забезпечать безперервний контроль концентрації газу в повітрі. У разі наближення концентрації природного газу до рівня, який може призвести до вибуху, відсікачі автоматично припинять подачу природного газу та подадуть відповідний сигнал у газову аварійну службу.

Позиція ПАТ «Київгаз» полягає в тому, що в кожному газифікованому помешканні мають бути встановлені газосигналізатори та запобіжники. Дуже важливо почувати себе захищено, знаючи, що і ваша квартира, і квартира вашого сусіда не може стати епіцентром вибуху газу.

Безпека киян – пріоритетне завдання ПАТ «Київгаз».

Команда ПАТ «Київгаз» робить все можливе для забезпечення безумовної газової безпеки в столиці. Про результати нашої роботи найкраще говорять статистичні дані, відповідно до яких за останні 5 років кількість аварійних ситуацій в місті Києві знизилась в 7 разів.

Наші співробітники проводять роз’яснювальні роботи для всіх груп населення, від лекцій в шкільних закладах і до плідної співпраці з вітчизняними засобами масової інформації та органами місцевого самоврядування, поширенням інформації в соціальних мережах, розміщенням оголошень.

Ми неухильно дотримуємось нормативних приписів та звертаємось з офіційними листами до вповноважених державних органів з метою відображення об’єктивних змін у відповідних нормативно-правових актах.

Наразі нашим першочерговим завданням є популяризація необхідності встановлення сигналізаторів та автоматичних відсікачів газу у помешканні кожного абонента. І сподіваємось, що ситуація справді зміниться на краще і газова інфраструктура Києва буде справді безпечною.

 

Контакт-центр (044) 495-04-04 (097) 495-11-04

Електронна пошта
Адреса для листування Київ, вул. Михайла Бойчука, 4Б